IJzeren Rijn Actueel April 2006

 

Publicaties in Dagblad de Limburger:

28 april: Grote vondst granaten in Roermond

28 april: Duitse granaten duiken steeds weer op

 

Grote vondst granaten in Roermond

VAN ONZE VERSLAGGEVER

 

ROERMOND - Bij werkzaamheden voor de aanleg van de weg N293-Noord in de Roermondse wijk Kitskensberg is de afgelopen dagen een grote hoeveelheid niet-­ontplofte granaten uit de Tweede Wereldoorlog ontdekt.

Tot nu toe zijn 34 granaten gevonden, maar er liggen er vrijwel zeker nog veel meer in de grond. De vindplaats wordt hermetisch afgesloten. De granaten zijn pal langs het tracé van de lJzeren Rij gevonden, tussen de Heystertbaan en de Kloosterbaan, op een steenworp afstand van

woonhuizen. Om de omwonenden te beschermen, worden over een lengte van ongeveer tweehonderd meter zeecontainers geplaatst rondom de vindplaats. Ook wordt het gebied hermetisch afgesloten met hekken. Op een persconferentie zei burgemeester H. van Beers gisteren dat er op dit moment geen direct gevaar is voor de omwonenden. Afhankelijk van wat er nog allemaal wordt gevonden in de grond, wordt die verwachting bijgesteld, aldus Van Beers. De inwoners van Kitskensberg zijn gisteren door de gemeente schriftelijk op de hoogte gesteld van de munitievondst. Het bewonerscomité vindt dat er veel te laat actie is ondernomen. Er zou al vaker aan de bel getrokken zijn bij de gemeente over munitie die mogelijk in grond zat. Daar is volgens het comité nooit iets mee gedaan, terwijl het terrein wel voor iedereen toegankelijk was.

Woensdag werden in het gebied dertig granaten gevonden, dinsdag waren er al vier ontdekt. De vier granaten zijn inmiddels afgevoerd door het Explosieven Opruimingscommando (EOC). De overige dertig granaten zijn op de vindplaats blijven liggen. Ze worden pas verwijderd als de zeecontainers zijn geplaatst. Bij de spoorlijn is al eerder oorlogsmunitie gevonden, onder andere bij graafwerkzaamheden in de wijk in 2002 en 2004. In de jaren zeventig zijn honderden granaten opgeruimd.

Een beveiligingsbedrijf moet nieuwsgierigen op afstand houden. Zonodig wordt een noodverordening ingesteld om betreden van het gebied te verbieden. De komende dagen wordt in een gebied ten westen van de vindplaats ook gezocht naar munitie.

 

ZIE OOK REGIO

Artikel verschenen in: Dagblad de Limburger vrijdag 28 april 2006

Top

 

Langs het spoor in de Roermondse wijk Kitskensberg zijn granaten uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Niet voor het eerst en waarschijnlijk ook niet voor het laatst.

 

Duitse granaten duiken steeds weer op

DOOR STEFAN DÖLCKEN

 

ROERMOND - De piloten van de geallieerde jachtbommenwerpers die op 1 september 1944 een Duitse munitietrein in Roermond hebben opgeblazen, hebben waarschijnlijk geen seconde gedacht aan de grote infrastructurele werken die ruim een halve eeuw later op de plek des onheil zouden plaatsvinden.

Het had hen ook niets kunnen schelen: de trein moest vernietigd worden om te voorkomen dat het Duitse luchtafweergeschut in de stad voorzien zou worden van een verse voorraad granaten. De actie slaagde, maar jaren later zijn de gevolgen nog merkbaar in de wijk Kitskensberg. Bij voorbereidende werkzaamheden voor aanleg van de verbindingsweg N293Noord, een onderdeel van de A73, hebben deskundigen de afgelopen dagen 34 granaten uit de grond gehaald en ze vermoede dat er nog veel meer projectielen op vijftig tot zestig centimeter diepte liggen.

Munitievondsten zijn er de afgelopen decennia vaker gedaan in het gebied. De provincie heeft het gebied niet voor niets aangeduid als verdacht wat de aanwezigheid van explosieven betreft. De Duitse trein vervoerde 360 ton munitie toen hij door de Engelsen aan stukken werd geschoten. Het grootste deel van de munitie ontplofte, de rest werd door de klap verspreid over een groot gebied langs de spoorlijn. Toen de woonwijk Kitskensberg werd gebouwd, heeft de toenmalige Explosieven Opruimingsdienst (EOD deze munitie grotendeels verwijderd. Maar er bleef nog veel achter: in 1974 zijn nog eens ruim 1100 granaten van verschillende kalibers opgeruimd. Recentelijker, in 2002 en 2004, zijn bij graafwerkzaamheden enkele brisantgranaten, bomscherven en hulzen gevonden langs het tracé aan de Heidebaan. En nu dus weer.

Bewoners van Kitskensberg reageren verrast en ook boos op de nieuwe vondst van granaten in hun wijk. Voorzitter Jos Smits van het bewonerscomité heeft naar eigen zeggen al jaren geleden bij gemeente en provincie Limburg gewaarschuwd voor levensgevaarlijke situaties. Smits hoopt dat burgemeester Van Beers een noodverordening voor het gebied afkondigt. “Anders gaan kinderen hier weer spelen of komen er van die hobbyisten met metaaldetectors die van alles opgraven.” Een bejaarde boer maakt zich boos. “Een half jaar geleden heb ik hier nog geploegd. Ik had wel dood kunnen zijn”, schampert hij. “Elke keer denken we weer dat het leed nu geleden is en dat al die rotzooi weg is. Maar ze vinden steeds weer nieuwe rotzooi”, zegt een bewoner van de Tjarda van Stakenborghlaan. De plek waar de trein ontplofte is een steenworp verwijderd van de plaats waar nu weer granaten zijn gevonden. Tony Smith (59), al elf jaar woonachtig aan de Heystertbaan, schrikt wel even als hij hoort van de vondst, maar gaat vrolijk verder met de verbouwing van zijn schuur. Dertig meter verderop ligt een stapel granaten en de zeecontainers die hem en zijn buren moeten beschermen zijn dan nog niet gearriveerd. “Ze zeggen dat het niet gevaarlijk is, maar ik hoop toch niet dat die dingen ontploffen. Hopelijk halen ze die krengen snel weg. “Het probleem is dat de munitie door de explosie over een groot gebied is verspreid. Daardoor kun je op diverse plekken in de grond iets tegen komen”, zegt Arie Kuiten, werkzaam bij aannemersbedrijf Heijmans en deskundige op het gebied van explosievenopruiming. Hij en zijn team zijn door de provincie ingehuurd om het bouwterrein voor de N293-Noord bomvrij te maken. Hij is al eerder bij soortgelijke klussen in Kitskensberg betrokken geweest. “De Duitsers hebben op sommige punten de granaten keurig in loopgraven en putten gelegd, maar elders ligt het spul gewoon nog in de grond. Dat is overigens ook op andere plekken in Nederland het geval. Steeds als er werkzaamheden zijn, wordt de grond doorgelicht. Soms vinden we dan iets.” Bij de granaten die deze week zijn gevonden gaat het om de kalibers 8,8 en 2,2 centimeter. De 8,8-granaton bevatten 2,5 kilo springstof, de exemplaren van 2,2 centimeter ongeveer dertig tot zestig gram, zegt Kuiten. De 8,8-projectielen werden gebruikt in luchtafweergeschut. Bij ontploffing sturen ze vlijmscherpe scherven alle kanten op. De zeecontainers die rondom de vindplaats worden neergezet, moeton voorkomen dat de scherven schade aanrichten, mocht het onverhoopt tot een ontploffing komen. Deskundige Kuiten is wat dat betreft heel stellig: “De kans dat dit gebeurt, is echt heel klein.

 Artikel verschenen in: Dagblad de Limburger vrijdag 28 april 2006

Top