Limburg Actueel Januari 2007
Publicaties in Dagblad de Limburger:
2 januari: Inspectie bekijkt treinbedrijf Maastricht
4 januari: Twintig treinen uitgevallen na aanrijding
5 januari: Kaartjesautomaten NS doelwit vandalen
5 januari: Krantenartikel was aanleiding voor het stilleggen van trein
10 januari: Tunnel Meerssen kost 70 miljoen
17 januari: Museum bij station Valkenburg op losse schroeven
19 januari: Treinverkeer
22 januari: Een historische wisseloperatie
22 januari: Stationsgebouw Valkenburg dicht na opstootje
23 januari: NS beter op Maaslijn dan VeoIia
23 januari: Stationshal Valkenburg blijft dicht
25 januari: Overweg Roermond gaat dicht
25 januari: Scooterrijder onder trein in Buggenum
25 januari: Open plein voor entree van station
30 januari: Brand station
30 januari: Nieuwe bielzen na ontsporing
31 januari: Parkeren
Inspectie bekijkt treinbedrijf Maastricht
ANP
DEN HAAG - De Inspectie Verkeer en Waterstaat gaat het onderhoudsbedrijf voor treinen in Maastricht nader bekijken.
De inspectie doet dat omdat voor de derde keer in een jaar tijd is geconstateerd dat een treinstel losschoot door een loshangende schroefkoppeling. Alle voorvallen zijn volgens de inspectie te wijten aan onoplettendheid van een rangeerder en een controleur. De inspectie vindt het opmerkelijk dat het telkens personeel uit de regio Maastricht betrof.
Ook de wagons van de intercity die op 7 maart in de ochtendspits bij Meteren ‘in tweeën brak’, zijn door toedoen van een menselijke fout losgeraakt. Dat concludeert de Inspectie Verkeer en Waterstaat na onderzoek.
Eerder was al bekend dat de koppeling tussen de rijtuigen werd losgetikt door een loshangende schroefkoppeling van een van de rijtuigen. Uit het onderzoek van de inspectie blijkt dat de rangeerder tijdens het koppelen van de rijtuigen verzuimde de schroefkoppeling aan de ophanghaak te hangen. Ook zag de controleur dit over het hoofd.
Artikel verschenen in: Dagblad de Limburger dinsdag 2 januari 2007
Twintig treinen uitgevallen na aanrijding
VAN ONZE VERSLAGGEVER
ECHT - Het treinverkeer tussen Sittard en Susteren heeft gisterochtend ruim tweeëneenhalf uur stilgelegen door een dodelijke aanrijding bij een spoorwegovergang nabij Nieuwstadt.
De politie gaat uit van zelfdoding. De aanrijding gebeurde even na acht uur, toen de stoptrein van Maastricht naar Roermond richting het station van Susteren reed.
Vanaf 10.40 vond het treinverkeer weer doorgang. Minstens twintig treinen tussen Sittard en Susteren vielen uit. Daarom reden bussen.
Volgens ProRail ondervonden duizenden reizigers vertraging.
Artikel verschenen in: Dagblad de Limburger donderdag 4 januari 2007
Kaartjesautomaten NS doelwit vandalen
DOOR EMIL VISSER
SPAUBEEK/SCHINNEN - Vuurwerkvandalen hebben de kaartjesautomaten op de NS-stations van Spaubeek en Schinnen rond de jaarwisseling zware schade toegebracht.
Naar schatting ettelijke honderden reizigers hebben daardoor de voorbije dagen geen treinkaartjes kunnen kopen op beide stations.
De NS is gistermiddag en -avond begonnen met de herstelwerkzaamheden. Woordvoerster Marlies van Dalen van de NS liet gisteren weten dat de automaten zo goed als zeker vandaag weer functioneren.
De hinder voor de treinreizigers was groot omdat op beide stations geen andere mogelijkheid bestaat om aan een vervoersbewijs te komen. “Hoogstwaarschijnlijk hebben vandalen zwaar vuurwerk in het uitgiftebakje gestopt, waar normaal gesproken het kaartje uit hoort te rollen”, zegt van Dalen. “Door de klap van het vuurwerk raakt de gevoelige elektronica in het apparaat beschadigd, waardoor de functie geheel uitvalt.”
Hoe lang de automaten precies buiten werking zijn geweest, was gisteren nog onduidelijk. “We hebben nog niet de mogelijkheid gehad om dat precies uit te zoeken. Uiteraard willen we daar zo snel mogelijk uitsluitsel over hebben”, zegt van Dalen. Een kijkje op beide stations wees gisterochtend uit dat onder meer het scherm van de kaartjesautomaat in Spaubeek gesprongen was. In en rond het apparaat slingerden nog vuurwerkresten.
In Schinnen leek de schade op het eerste gezicht wat minder groot. Maar ook hier waren gisteren nog sporen van vuurwerk te vindon. Volgens van Dalen komt dit soort vandalisme niet alleen in Limburg voor. “Vooral in de grote steden in de Randstad was het prijs. Niet alleen de kaartjesautomaten moesten het op grote schaal ontgelden. Er zijn ook heel wat prullenbakken gesneuveld.”
De NS-woordvoerster meldde gisteren overigens in eerste instantie dat het herstel dan wel de vervanging van de beschadigde kaartjesautomaten nog enkele dagen op zich zou laten wachten. Volgens van Dalen werd de NS de voorbije dagen behoorlijk overvallen door de golf van vuurwerkaanslagen. De woordvoerster repte aanvankelijk zelfs van een groot tekort aan materiaal en mankracht, met als gevolg dat de herstelwerkzaamheden op de grotere stations voorrang zouden krijgen.
Toch besloot de NS gistermiddag om op de stations van Spaubeek en Schinnen met spoed actie te ondernemen. Wanneer de andere getroffen stations aan de beurt komen, was gisteravond nog onduidelijk.
Aan het einde van de middag is de kaartjesautomaat in Spaubeek vervangen door een nieuw exemplaar.
De apparatuur op het station van Schinnen zou gisteravond eveneens worden hersteld. De NS zegt nog niet te kunnen aangeven hoe groot de financiële schade is.
Artikel verschenen in: Dagblad de Limburger vrijdag 5 januari 2007
Inspectie leest ook wel eens Dagblad De Limburger
Krantenartikel was aanleiding voor het stilleggen van trein
VAN ONZE VERSLAGGEVER
MAASTRICHT - Nooit geweten dat ook de Inspectie Verkeer en Waterstaat Dagblad De Limburger spelt. Gevolg: de inspecteur legt op 14 december vorig jaar de Maastricht Brussel Express van 13.07 uur stil. Commentaar van Gerd Leers: “Jullie zijn machtig.”
De burgemeester van Maastricht heeft zojuist geciteerd uit het antwoord van minister Karla Peijs van Verkeer en Waterstaat op de brief die hij voor Kerstmis aan haar gestuurd heeft. Daarin deed hij zijn beklag over het stilleggen van de snelle trein naar Brussel op Maastricht Centraal. Het ingrijpen van de inspectie was volgens hem ‘buitenproportioneel’. Passagiers liepen een aanzienlijke vertraging op omdat de inspectie de machinist van de bok haalde wegens vermeend onvoldoende beheersing van het Nederlands.
Mede naar aanleiding van een artikel in deze krant waarin gewag werd gemaakt van communicatieproblemen tussen een NS-medewerker en Belgische conducteurs bij de premiére van de Maastricht Brussel Express op 11 december voerde de inspectie drie dagen later een controle uit. “Daarbij werd een Belgische machinist aangetroffen die blijk gaf de Nederlandse taal onvoldoende te beheersen”, zo schrijft Peijs. De man werd uitdrukkelijk niet aan de tand gevoeld over ‘niet ter zake doende begrippen’ zoals Leers in zijn brief aan Peijs meldde. De controle op 14 december staat volgens Peijs los van het feit dat er sprake is van een nieuwe treindienst. Leers: “De berichtgeving over de nieuwe treindienst heeft juist wel tot ingrijpen geleid.”
De controle op 14 december staat niet op zichzelf, schrijft de minister. De Inspectie Verkeer en Waterstaat heeft do afgelopen twee jaar zeventien keer op Maastricht Centraal gecontroleerd of de machinist van de boemel Maastricht - Luik voldoende tweetalig was, zoals voorgeschreven. In dertien gevallen bleek de machinist het Nederlands onvoldoende te beheersen. Het lukte doorgaans tijdig vervanging te regelen.
Vertragingen bleven dan ook uit. NS Reizigers en de NMBS kregen in mei 2006 een waarschuwing: nog een keer en jullie lopen kans een boete te krijgen. Afgesproken werd het taalprobleem voor 10 december op te lossen.
Gerd Leers blijft erbij: “Het ingrijpen was disproportioneel.”
Artikel verschenen in: Dagblad de Limburger vrijdag 5 januari 2007
Tunnel Meerssen kost 70 miljoen
DOOR RENÉ WILLEMS
MEERSSEN - Een ondertunneling van het spoor bij het station van Meerssen kost zeker 70 miljoen euro. Dat blijkt uit een eerste onderzoek van adviesbureau DHV. Wethouder Jo Dejong (CDA) heeft het rapportje van DHV gisteren voorgelegd aan de raadscommissie.
Meerssen heeft zelf geen geld voor een ondertunneling van het spoor, benadrukt Dejong. “Op een miljoen na zal het hele bedrag uit Den Haag en Maastricht moeten komen. Wij hebben daar niks voor gereserveerd en ik zie ook echt geen mogelijkheden om zulke bedragen vrij te maken.”
Ondanks het forse bedrag dat nodig is voor de bouw van een spoortunnel zal de wethouder het schetsontwerp toch doorsturen. “Minister Karla Peijs liet vlak na Kerstmis weten dat er nog wat geld over was voor het oplossen van knelpunten. Welnu, aan dit project zou dat geld nuttig besteed zijn”, zegt hij.
De gemeente Meerssen zoekt naarstig naar een oplossing voor de gevaarlijke verkeerssituatie op de overweg bij het station. Het verkeer komt daar uit alle richtingen en staat regelmatig stil.
Vooral de fietsers komen daarbij in de knel. De route naar het Stella Maris College loopt dwars over de overweg.
De problemen zijn alleen nog maar toegenomen sinds Veolia het aantal treinritten tussen Maastricht en Heerlen heeft verdubbeld. De overweg gaat daardoor twee keer zo vaak dicht met alle gevolgen van dien voor de doorstroming van het autoverkeer. Ook de bussen van Veolia zorgen voor extra drukte.
De gemeenteraad heeft Dejong gevraagd om uit te zoeken wat het kost om het spoor te laten verzinken in een tunnel. Daardoor zouden auto’s en fietsers geen last meer hebben van een gesloten overweg.
De wethouder heeft DHV een globale berekening laten maken. Het adviesbureau gaat uit van een tunnel van ruim zeshonderd meter. Daar komt aan weerszijden een tunnelingang van nog eens vierhonderd meter bij. Uitgaande van de gemiddelde prijzen per meter komt DHV daarbij uit op een totale investering van 66 miljoen.
Bij een ondertunneling van het spoor moet echter ook het huidige station, dat vlak vóór de overweg ligt, vervangen worden door een ondergronds station. De kosten daarvan liggen volgens DHV tussen 10 en 30 miljoen. afhankelijk van de uitvoering.
Artikel verschenen in: Dagblad de Limburger woensdag 10 januari 2007
Museum bij station Valkenburg op losse schroeven
VAN ONZE VERSLAGGEVER
VALKENBURG - De bouw van een museum voor modelspoorwegen bij het station van Valkenburg staat op losse schroeven. Initiatiefnemer Jac Pellegrom is bang dat zijn plannen financieel onhaalbaar worden door de strenge eisen die de gemeente Valkenburg aan het gebouw stelt.
Pellegrom exploiteert sinds enige tijd het stationsgebouw. Vanaf deze week verkoopt hij ook weer treinkaartjes voor de NS. Kaartjes voor de treinen en bussen van Veolia zijn al langer te koop in het station.
Binnenkort start Pellegrom met de renovatie van het bestaande dienstgebouw naast het station. In dat gebouw komt een permanente tentoonstelling van de modelbouwclub Het Miljoenenlijntje.
Pellegrom wil het complex vervolgens uitbreiden met een extra gebouw. Zijn plan om naast het dienstgebouw een semi-permanent gebouw neer te zetten, is afgewezen: de gemeente wil daar een permanent gebouw dat past bij het historische karakter van het station.
Op dit moment werkt de gemeente aan een beeldkwaliteitplan. Daarin worden criteria opgenomen waaraan het nieuwe gebouw van Pellegrom moet voldoen. Over twee weken komt de gemeente met dat eisenpakket naar buiten.
In de wandelgangen heeft Pellegrom echter al vernomen dat de gemeente erg hoge eisen stelt aan het nieuwe gebouw. Pellegrom is bang dat het project daardoor onbetaalbaar wordt. Daarmee komt ook de exploitatie van het station zelf in gevaar, waarschuwt hij.
Pellegrom heeft de indruk dat de gemeente hem van alle kanten tegen werkt. Hij schrijft dat toe aan het feit dat de burgemeester tegenover het station woont.
Burgemeester Constant Nuytens werpt die suggestie verre van zich: “Volstrekte onzin. Het gaat om de plek, naast het historische station. Aan zo’n gevoelige plek stellen wij extra eisen. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor het pand Van Sloun op de hoek van de Nieuweweg."
Artikel verschenen in: Dagblad de Limburger woensdag 17 januari 2007
Valkenburg - In verband met werkzaamheden rijden er dit weekeinde geen treinen tussen Valkenburg en Heerlen. Treinreizigers die van Maastricht naar Heerlen willen en omgekeerd, worden tussen het Geulstadje en Heerlen met bussen vervoerd. ProRail legt ter hoogte van Schin op Geul twee wissels aan. Die zijn nodig om de historische treinen van de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij door te kunnen laten rijden naar het station van Valkenburg. Op dit moment kunnen die rijtuigen niet verder dan Schin Op Geul.
Artikel verschenen in: Dagblad de Limburger vrijdag 19 januari 2007
Een historisch moment voor de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij: afgelopen weekend werd bij Schin op Geul de wissel geplaatst die aansluit op lijn Heerlen - Maastricht. Zo kan de stoomtrein doortuffen naar Valkenburg. het oudste station van Nederland.
Een historische wisseloperatie
DOOR MERELVISSCHER
|
De wissel waarover de stoomtrein straks op de lijn Maastricht-Heerlen kan komen, wordt geplaatst. Foto Johannes Timmermans |
SCHIN OP GEUL - Het is even slikken zaterdagochtend op het perron van Schin op Geul. Moeten op dit spoor maandagochtend gewoon weer treinen rijden? De rails staan vol met graafmachines en heftrucks. Aan de andere kant rijdt langzaam een oneindig lijkende schakeling wagons, volgeladen met puin. Aan weerszijden liggen stukken spoor, oud en nieuw.
De grote wisseloperatie, die het Miljoenenlijntje opnieuw verbindt met de spoorlijn Maastricht - Heerlen, is vrijdagnacht om één uur al begonnen. Zondag rond middernacht moet het werk af zijn. En toch is dit alles ‘geen extreem grote klus’, vertellen de werkmannen. In totaal werken er tussen de honderdvijftig en tweehonderd man aan het inleggen van de wissels. Honderdvijftig meter rails wordt uitgegraven en vervangen door nieuwe rails, met de twee nieuwe wissels.
Het is een historische dag voor de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM). Vanaf het perron kijkt secretaris Paul Jansen tevreden toe. Twaalf jaar lobbyen heeft eindelijk wat opgeleverd. Spoorbeheerder ProRail haalde de spoorverbinding in de jaren negentig weg en nu plaatst datzelfde ProRail de wissel terug. De hele operatie kost een slordige 1,4 miljoen, een bedrag dat deels door het Rijk en deels door ProRail wordt opgehoest.
Jansen draait er ook in het bijzijn van de ProRail-medewerkers niet omheen: de wissel is destijds niet legaal weggehaald. Waarom ze er zo lang voor hebben gestreden deze terug te krijgen, ligt voor de hand. Zo kan de stoomtrein net dat laatste stukje rijden, van Schin op Geul naar toeristenstad Valkenburg. Waar het oudste station van Nederland ligt, met een modeltreinwinkel. “De stoomtrein is een toeristisch fenomeen, dus moet deze ook komen in een toeristenplaats als Valkenburg.
Het plaatsen van de nieuwe wissel gebeurt met twee hijskranen op het spoor die rails met beton gelijktijdig optillen en naar de juiste plek rijden. Een spectaculair schouwspel. Maar goed dat er niet zo’n wind staat als een paar dagen geleden. Toch had dat weinig uitgemaakt, zeggen de werkmannen. De werkzaamheden gaan door in weer en wind, je kunt immers niet al te lang een gat op het spoor achter laten. Maandag moeten de treinen weer kunnen rijden.
Met enige regelmaat klinkt over het perron de boodschap dat er dit weekend geen treinen rijden. De meeste reizigers zijn hiervan op de hoogte, blijkt uit het feit dat het door Veolia speciaal ingezette pendelbusje veelal zonder inzittenden wegrijdt.
De stoomtrein gaat in maart een paar keer proefdraaien op het traject. Als alles goed gaat, rijdt de trein voor het eerst met Pasen Valkenburg binnen. Eerst drie keer per zondag, maar in het hoogseizoen wordt de frequentie opgevoerd tot vier keer per dag. Jansen sluit niet uit dat bij bijzondere gelegenheden de stoomtrein zelfs doorrijdt tot Maastricht.
Met de nieuwe wissel is alles mogelijk. Als het in de dienstregeling past, dat wel. Zo raakte de
stoomtrein haar halte in Heerlen kwijt toen vervoerder Veolia besloot de treinen naar Maastricht twee keer zo vaak te laten rijdon. Voor de stoomtrein was toen op het spoor geen ruimte meer. Voor de ZLSM is het dus erg belangrijk dat het spoor daar wordt verdubbeld, zegt Jansen. Weer wat om voor te lobbyen.
Artikel verschenen in: Dagblad de Limburger maandag 22 januari 2007
Stationsgebouw Valkenburg dicht na opstootje
VAN ONZE VERSLAGGEVER
VALKENBURG - De stationsrestauratie van Valkenburg is gistermiddag gesloten nadat een stel treinreizigers ruzie had gekregen met eigenaar Jac. Pellegrom van het stationsgebouw.
Pellegrom heeft bij de politie aangifte gedaan van vernieling.
De ruzie ontstond toen ongeveer vijf mensen die met de trein wilden reizen, geld wilden wisselen in de restauratie. Volgens Pellegrom was de machine om treinkaartjes te printen stuk en konden alleen buiton treinkaartjes uit de automaat gehaald worden. De mensen hadden geen pinpas bij zich en wilden vijftig euro wisselen. Toen Pellegrom aangaf dat dit een te groot bedrag was om te wisselen, verliet de groep boos het stationsgebouw. Ze probeerden daarop bij horecagelegenheden in de buurt te wisselen, maar toen dat niet lukte kwamen drie van hen terug naar het station en ontstond er ruzie. Voor de eigenaar was de situatie zo bedreigend dat hij een honkbalknuppel pakte en zijn belagers wegjaagde. Een van hen, een vrouw, sloeg bij het verlaten van de restauratie met haar hand een ruit in. Het personeel was zo van slag door het incident dat het gebouw werd gesloten.
Artikel verschenen in: Dagblad de Limburger maandag 22 januari 2007
NS beter op Maaslijn dan VeoIia
VAN ONZE VERSLAGGEVER
SITTARD - De treinen van Veolia rijden op de Maaslijn minder op tijd dan die van de Nederlandse Spoorwegen in het verleden.
De trein vanuit Nijmegen vertrok sinds de komst van de nieuwe vervoerder in december 2006 tot eind vorige week in 88 procent van de gevallen punctueel. De NS deed het vorig jaar zo’n 8 procent beter. Dezelfde trein komt in 57 procent van de gevallen op tijd aan in Roermond. Bij Veolia’s voorganger was dat 92 procent.
Andersom vertrekt de trein vanuit Roermond in 85 procent van de gevallen punctueel (NS: 93 procent) en komt deze slechts in 60 procent van de gevallen op tijd aan in Nijmegen (NS: 78 procent).
Rondom Blerick en Venlo scoort Veolia op de Maaslijn in beide richtingen het meest dramatisch. Hier hebben de treinen veel last van kruisend goederenvervoer dat voorrang heeft. Als andere verklaringen voor de slechtere prestaties noemt Marcel Essers, hoofd stafbureau rail bij Veolia het enkele spoor en de verouderde, langzame trein waarmee het bedrijf tot de komst van nieuw materieel moet rijden.
Volgens de Nederlandse regels rijdt een trein punctueel als aankomst- en vertrektijden drie minuten of minder afwijken van de tijden in het spoorboekje. Volgens Marcel Essers is het punctualiteitscijfer niet zaligmakend. “Het zegt niet alles over klanttevredenheid.
Op de Heuvellandlijn (de sneltrein tussen Maastricht en Heerlen en de stoptrein tussen Maastricht Randwijck en Kerkrade doet Veolia het overigens beter dan de NS. Hier worden punctualiteitspercentages van tussen de 95 en 99 procent gehaald.
Artikel verschenen in: Dagblad de Limburger dinsdag 23 januari 2007
Stationshal Valkenburg blijft dicht
VAN ONZE VERSLAGGEVER
VALKENBURG - De stationshal van Valkenburg blijft gesloten. Dit heeft eigenaar Jac. Pellegrom van het gebouw gisteren gezegd. Reden is een conflict met de gemeente.
Pellegrom deed de deuren van de stationsrestauratie zondagmiddag op slot na een ruzie met enkele reizigers. Die waren boos dat ze bij de uitbater geen geld konden wisselen om in de automaat een treinkaartje te kopen. Pellegrom voelde zich zo bedreigd dat hij hen met een honkbalknuppel het gebouw uitjoeg. Vervolgens deed hij de hal op slot.
Volgens Pellegrom is het de derde keer dat een dergelijk incident zich voordoet in de restauratie. Toch is het niet de reden dat het gebouw nu dicht is. Pellegrom is boos omdat de gemeente niet wil meewerken aan zijn plannen een semi-permanente expo-hal neer te zetten aan het spoor. “Ik was al van plan het gebouw te sluiten, dat is vanwege dit incident een dag eerder gebeurd. Het is heel triest. Ik heb geld gestoken in het opknappen van de stationshal met de achterliggende gedachte dat die evenementenhal er zou komen.” In die hal zou een spoorwegmuseum moeten komen.
De gemeente Valkenburg heeft aangegeven dat zo wel zo’n evenementenhal wil, maar alleen als het een echt gebouw wordt dat past binnen het historisch karakter van het monumentale stationsgebouw. Volgens Pellegrom is dat een groot probleem omdat de NS, eigenaar van de grond, juist geen permanent gebouw op die plek wil. Uit onvrede heeft Pellegrom nu al zijn activiteiten rondom het station gestaakt. Alleen de modelspoorwinkel is nog open, al is de ingang nu alleen bij het perron. De huur van de winkol is echter per eind 2007 al opgezegd, aldus Pellegrom.
Burgemeester Constant Nuytens zegt het besluit van Pellegrom te betreuren. “Ik wil hem oproepen toch vol te houden. Straks stopt ook de stoomtrein in Valkenburg, dat biedt ook nieuwe
kansen. Hij zit in een bijzonder gebouw, heeft het lef gehad daar wat van te maken. Maar dat hij in dat bijzondere gebouw zit, heeft ook zijn consequenties. Wij moeten ook procedures doorlopen en denken aan de belangen van de buurt. Als het hier om gaat dat het stationsgebouw dicht is, vind ik dat heel vervelend.”
Artikel verschenen in: Dagblad de Limburger dinsdag 23 januari 2007
Overweg Roermond gaat dicht
DOOR JAN HENSELS
ROERMOND - De met de hand bediende spoorwegovergang aan de Slachthuisstraat in Roermond gaat per 1 januari 2008 voorgoed dicht voor alle verkeer. Voor langzaam verkeer moet er een vervangende tunnel of een voetgangersbrug richting de wijk Vrijveld komen.
Het Roermondse college van B en W heeft deze week besloten onder voorwaarden akkoord te gaan met de sluiting van de overgang. Het wil daarover met Spoorwegbeheerder ProRail een overeenkomst sluiten.
Ook verdwijnt in de nabije toekomst het rangeeremplacement ter hoogte van het station in Roermond. Daardoor komen zes of zeven van de twaalf sporen te vervallen, bevestigt ProRail woordvoerder André de Waard. Door het opheffen van het rangeerterrein komt volgens hem over een lengte van een kilometer een stuk grond van dertig meter breed vrij voor nieuwe ontwikkelingen.
Het college ziet door het schrappen van het rangeerterrein kansen voor het ontwikkelen van het gebied aan de oostzijde van het station. Wethouder Gerard IJff (PvdA, Verkeer) noemde gisteren de bouw van een vierde parkeergarage als mogelijkheid. Hij benadrukte dat Roermond invloed eist op eventuele bouwplannen in het gebied.
ProRail noemt veiligheid als reden om bij Roermond aan te dringen op sluiting van de overgang. Volgens De Waard zorgen voetgangers dagelijks voor onveilige situaties door over de gesloten spoorbomen te klimmen.
Buurtbewoners klaagden in het verleden geregeld, omdat de wachttijden vaak opliepen tot boven de tien minuten.
Een haalbaarheidsstudie moet uitwijzen welke alternatieve verbinding voor fietsers en voetgangers van en naar de wijk Vrijveld in de plaats van de overgang moet komen. Dat kan gaan om een luxe voetgangersbrug ter hoogte van de Slachthuisstraat. IJff noemt ook het door trekken van de huidige tunnel onder het station richting Vrijveld als mogelijkheid.
Het college houdt er rekening mee dat de beoogde sluitingsdatum van 1 januari niet haalbaar blijkt. Bezwaren van buurtbewoners en winkeliers kunnen voor vertraging zorgen.
Artikel verschenen in: Dagblad de Limburger donderdag 25 januari 2007
Scooterrijder onder trein in Buggenum
VAN ONZE VERSLAGGEVER
BUGGENUM - Bij een aanrijding met een personentrein op de spoorwegovergang op de Roermondseweg in Buggenum is gistermorgen een 32-jarige scooterrijder uit Polen om het leven gekomen. Het treinverkeer tussen Roermond en Weert werd drie uur lang stilgelegd.
De scooterrijder stond rond kwart voor zeven bij de beveiligde spoorwegovergang vlakbij het bedrijventerrein Zevenellen te wachten op een voorbijrijdende goederentrein vanuit de richting Weert.
Toen de trein voorhij was gereden, stak de man tussen de nog gesloten spoorbomen de overgang over. Hij bemerkte te laat dat er vanuit Roermond nog een passagierstrein naderde.
Artikel verschenen in: Dagblad de Limburger donderdag 25 januari 2007
Open plein voor entree van station
DOOR RENÉ WILLEMS
VALKENBURG - Voor het station in Valkenburg komt op termijn een open plein met aan weerszijden een laag gebouwtje. Die “symmetrische bebouwing” moet de uitstraling van Nederlands oudste spoorwegstation versterken.
Het idee voor die symmetrische inrichting van het stationsplein is vastgelegd in het beeldkwaliteitplan voor de omgeving van het station. Het plan, dat is opgesteld door bureau Arcadis, wordt donderdag 1 februari gepresenteerd in het raadhuis.
Om dat spiegelbeeld te realiseren, moet aan de oostzijde van het plein een nieuw pand komen dat qua architectuur aansluit bij het bestaande dienstgebouwtje aan de andere kant. In dat nieuwe pand zou bijvoorbeeld een winkel kunnen komen.
Achter dat nieuwe pand is een busstation voorzien. Dat bestaat uit twee perrons waar plaats is voor maximaal vier bussen, de buurtbus en enkele taxi’s. Volgens burgemeester Constant Nuytens is dat voldoende om alle bussen van Veolia kwijt te kunnen.
Het busstation is ruimtelijk gezien de tegenhanger voor het museumpje dat Jac Pellegrom, exploitant van het station, achter het dienstgebouwtje wil neerzetten. “Ook daarin zie je dus weer die symmetrie opduiken”, constateert wethouder Fabienne Leendoes-Habots.
De vraag is alleen of dat museum er wel komt. Pellegrom vindt de eisen die de gemeente via dat beeldkwaliteitplan stelt aan de vormgeving, veel te streng. Volgens hem is het plan op deze manier niet te bekostigen. Wat hem betreft gaat het plan niet door als de gemeente vasthoudt aan deze eisen.
Daarmee komt ook de exploitatie van het station zelf in het gedrang, constateert Pellegrom. Hij wil stoppen met zijn winkel. De huur van het dienstgebouwtje heeft hij inmiddels opgezegd, laat hij weten, en de huur van het station zelf wil hij met ingang van september beëindigen.
Volgens de gemeente is het niet de bedoeling het plan op korte termijn te realiseren. “Dit is het toekomstige beeld”, legt Nuytens uit. “Hoe is een richtlijn voor ondernemers die op het stationsplein iets willen gaan doen: als zo daar iets willen, dan moet het in deze opzet passen.” Dat geldt volgens de burgemeester ook voor het geplande busstation. ,,De provincie heeft daar in principe geld voor uitgetrokken”, constateert Nuytens, “maar dat wil nog niet zeggen dat morgen al wordt begonnen met de uitvoering. Maar als het er komt, dan komt het dáár.
Artikel verschenen in: Dagblad de Limburger donderdag 25 januari 2007
Maastricht — Door een brand in de schakelkast op het perron van het station in Maastricht werden gistermiddag alle treinen tien minuten stilgezet. Door de brand sloegen de wissels van het zuidelijke traject van ProRail op slot. De brandweer had het vuur snel geblust. Daarna duurde het nog even voordat het treinverkeer weer op gang kwam. Volgens een woordvoerder had de vertraging weinig gevolgen. De passagiers hebben van de brand in de schakelkast amper iets gemerkt.
Artikel verschenen in: Dagblad de Limburger dinsdag 30 januari 2007
Nieuwe bielzen na ontsporing
DOOR JUDITH HOUBEN
HEERLEN/LANDGRAAF - ProRail is de voorbije nachten begonnen met het vervangen van de beschadigde spoorbielzen tussen Heerlen en Landgraaf.
De dwarsliggers waar de spoorstaven op rusten, worden ook de komende twee maanden nog gedurende een aantal nachten vernieuwd.
De klus heeft alles te maken met de zogenoemde ‘spoorspatting’ in Landgraaf op 1 juli 2006. Aan het eind van de middag ontspoorde toen de Duitse stoptrein naar Aken. Voorgaande nacht was het grind tussen de bielzen vervangen, waarna de rails nog onvoldoende gestabiliseerd waren. Dit in combinatie met de extreme hitte en de gebruikelijke snelheid van de treinen op het traject veroorzaakte dat de rails verbogen raakten. De stoptrein naar Aken denderde nog enkele honderden meters verder over de betonnen dwarsliggers waar sindsdien scheurtjes in zitten.
Eerder zei ProRail dat de bielzen vóór de winter vervangen moesten worden omdat anders het risico bestond dat water in de scheurtjes bij vorst grotere scheuren veroorzaakte. Uiteindelijk koos de spoorbeheerder ervoor nu pas de renovatie uit te voeren.
Woordvoerster Peggy Berben van ProRail zegt dat de eerder geplande data voor de operatie uiteindelijk niet schikten. “Daarom is voor deze periode gekozen. Die paar dagen vorst van vorige week vormden echt geen gevaar. Bovendien zijn er extra inspecties geweest op dit traject.”
Vlak voor het incident van afgelopen zomer liet deze controle volgons de Inspectie Verkeer en Waterstaat te wensen over. In een onderzoeksrapport concludeerde de inspectiedienst dat er onvoldoende afstemming was tussen de aannemers en ProRail. Ook was het grind onvoldoende gestabiliseerd. ProRail had de ontsporing kunnen voorkomen door de vereiste extra controles na afloop van die zomernacht uit te voeren. Dit is echter niet gebeurd. ProRail had daarnaast het treinverkeer een snelheidsbeperking moeten opleggen na de werkzaamheden wat vorige zomer evenmin is gebeurd. De inspectiedienst maakte zich zorgen en eiste verbetering. ProRail beloofde daarop beterschap: een betere overdracht na werkzaamheden, regels nauwgezetter naleven en het nemen van meer tijd voor deugdelijk onderhoud.
Er wordt nog gewerkt aan het spoor in de perioden 2 t/m 7, 25 februari t/m 1 maart en van 3 t/m 10 maart.
Artikel verschenen in: Dagblad de Limburger dinsdag 30 januari 2007
|
Bij het treinstation in Venray (Oostrum) wordt momenteel een aantal extra parkeerplaatsen aangelegd om het wildparkeren in de omgeving tegen te gaan. De auto’s, in combinatie met bussen en rondslingerende fietsen zorgen tijdens de spits voor overlast en gevaarlijk situaties. De politiek in Venray maakt zich er zorgen over.
|
foto: Gé Hirdes |
Artikel verschenen in: Dagblad de Limburger woensdag 31 januari 2007