Limburg Actueel Augustus 2007

 

Publicaties in Dagblad de Limburger:

 

2 augustus: ProRail onderzoekt niet ontplofte munitie bij spoor

7 augustus: Verhalenreis over voormalig Duits lijntje

9 augustus: Gemeente Leudal: NS wil grond te duur verkopen

11 augustus: ProRail helpt Veolia met opstellen nieuw rijschema Maaslijn

 

 

 

ProRail onderzoekt niet ontplofte munitie bij spoor

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER

 

ROERMOND - ProRail heeft het Brabantse bedrijf Riel Explosive Advice & Service Europe (REASeuro) ingeschakeld om met name in Roermond te onderzoeken of daar nog niet ontplofte bommen  langs het spoortracé Eindhoven - Maastricht liggen. De verkenning is nodig omdat de  spoorwegbeheerder in 2008 grote onderhoudswerkzaamheden gaat verrichten op delen van die route.

 

Vooralsnog beperkt het bedrijf zich tot historisch onderzoek aan de hand van gesprekken met inwoners die de oorlog nog hebben meegemaakt, en archiefonderzoek. Mochten er aanwijzingen zijn dat er nog risicovolle munitie in do buurt van het spoor ligt, dan zal ProRail inzetten op veldonderzoek en explosieven mogelijk alsnog onschadelijk laten maken.

REASeuro heeft inmiddels een verzoek bij de gemeente Roermond ingediend om inzage te krijgen in de nu nog niet openbare politiearchieven over eerdere explosievenvondsten in de stad. Het bedrijf verwacht daar mogelijk meer aanwijzingen te krijgen over niet-ontplofte bommen. Het Roermondse college van B en W is bereid het politiearchief eenmalig voor die studie te openen.

Een woordvoerder van REASeuro laat weten dat hij verder niets over het inhoudelijke onderzoek en de mogelijke vondst van munitie in Roermond mag zeggen. In de Tweede Wereld­oorlog is in Roermond een munitietrein beschoten. Daarom zijn daar eerder al regelmatig niet ontplofte granaten aangetroffen in de achtertuinen van inwoners, ondermeer in de wijk Kitskensberg. ProRail-woordvoerster Peggy Berben laat weten dat het munitieonderzoek tot de standaard procedure behoort bij grote onderhoudswerkzaamheden aan het spoor. Ze kan niet aangeven op welke plekken langs het tracé Eindhoven - Maastricht specifiek extra onderzoek naar risicovolle munitie gedaan wordt. Berben benadrukt dat het onderzoek alleen langs het bestaande spoor gebeurt en niet langs het tracé van de voormalige IJzeren Rijn. “Eens in de zoveel jaar is een nieuw stuk spoor in Nederland aan de beurt voor opknapwerkzaamheden. In 2008 is toevallig Limburg aan de beurt. Omdat onze mensen daar aan de slag gaan. willen we niet voor verrassingen komen te staan. Als een bom pas wordt gevonden tijdens graafwerkzaamheden zal de hele boel stilgelegd moeten worden”, legt de woordvoerster uit.

Limburg is niet de enige plek waar REASeuro momenteel explosievenonderzoek verricht. Ook in andere delen van het land inventariseert het bedrijf in opdracht van ProRail of er bommen langs het spoor liggen.

 

Artikel verschenen in: Dagblad de Limburger donderdag 2 augustus 2007

 

Top

 

 

 

Verhalenreis over voormalig Duits lijntje

VAN ONZE VERSLAGGEVER

 

GENNEP/OEFFELT - Diverse zonnetreintjes reizen op zondag 26 augustus over de route van het voormalige Duitse lijntje tussen Mill en Gennep.

 

De zonnetreintjes maken deel uit van een serie activiteiten in de dorpen Mill, Oeffelt en Gennep,  met het Duitse lijntje als thema. In de drie dorpen worden verhalen, weetjes en feitjes over het oude spoorlijntje ver­telt.

Na 1945 werd de inmiddels zwaar beschadigde langzaam maar zeker gesloten en opgebroken. In het landschap tussen Mill en Gennep zijn er desondanks nog steeds sporen te ontdekken. De activiteiten in de dorpen zijn gratis te bezoeken. Een rit met een van de zonnetreintjes kost twee euro.

 

Artikel verschenen in: Dagblad de Limburger dinsdag 7 augustus 2007

 

Top

 

 

 

Gemeente Leudal: NS wil grond te duur verkopen

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER

 

Heythuysen - NS Vastgoed vraagt met 89.162 euro te veel geld voor vijf percelen in Leudal die samen ruim achtduizend vierkante meter beslaan. Dat stelt het college van burgemeester en wethou­ders van deze gemeente. Voor een symbolisch bedrag van tien euro willen burgemeester en wethouders de grond wel over­nemen.

 

De vastgoedbeheerder van de Nederlandse Spoorwegen (NS) is momenteel in heel Nederland stroken grond aan het verkopen, die het bedrijf zelf niet meer nodig heeft.

De vijf stroken die NS Vastgoed aan de gemeente Leudal heeft aangeboden, behoren bijna allemaal in zijn geheel tot openbare gebieden. Het gaat voornamelijk om stukken openbare weg, waarvan de gemeente Leudal al jarenlang het noodzakelijke onderhoud voor haar rekening neemt.

Volgens de gemeente Leudal is gebruikelijk dat een symbolisch bedrag wordt gevraagd als gemeenten, Rijkswaterstaat, provincies en projectontwikkelaars openbare gronden zoals wegen aan elkaar overdragen.

Omdat de gemeente Leudal verder geen voordeel heeft van een eventuele aankoop - want daardoor verandert niets aan de huidige situatie - wil het college van burgemeester en wethouders de gronden alleen kopen voor een tientje, anders niet.

 

Artikel verschenen in: Dagblad de Limburger donderdag 9 augustus 2007

 

Top

 

 

 

ProRail helpt Veolia met opstellen nieuw rijschema Maaslijn

DOOR PAUL BOTS

 

ROERMOND/VENLO - Spoorbeheerder ProRail gaat openbaarvervoerbedrijf Veolia helpen bij het maken van een nieuwe dienstregeling voor de Maaslijn. Veolia is bezig met zo’n schema dat in moet gaan als eind dit jaar de nieuwe treinstellen tussen Roermond, Venlo en Nijmegen gaan rijden. Treindienstleiders die de Maaslijn goed kennen proberen bij voorbaat knelpunten uit de planning van Veolia te halen. De samenwerking is bijzonder. Normaal gesproken maken vervoersbedrijven zelf een dienstregeling die ze ter goedkeuring indienen.

 

Beide partijen hebben de werkwijze deze week afgesproken tijdens een overleg waarin ze onderlinge ergernissen probeerden bij te leggen. Volgens Veolia laten de treindienstleiders van ProRail te vaak personentreinen ten onrechte wachten op goederentreinen. Ook zou ProRail te vaak ritten van Veolia helemaal uit laten vallen als ze wat vertraging hebben. Dit leidt weer tot grote ergernis bij reizigers.

De problemen worden voor een belangrijk deel veroorzaakt door het feit dat Veolia met sterk verouderde treinstellen rijdt op de Maaslijn. Het bedrijf huurt de treinen van de NS in afwachting van de levering van hypermodern materieel dat in Zwitserland wordt gemaakt. De oude treinstellen trekken slecht op en mogen niet te hard rijden. Daardoor hebben ze vaak vertraging. Omdat de Maaslijn maar uit één spoor bestaat, en tegemoetkomende treinen dus op elkaar moeten wachten, heeft vertraging een sneeuwbaleffect.

De twee kemphanen hebben ook afgesproken dat ze treindienstleiders en machinisten kennis laten maken met elkaars werkplek. Op die manier moet begrip ontstaan voor de problemen waar beide partijen mee te naken hebben. Woordvoerder André de Waard van ProRail: “Machinisten  snappen vaak niet dat we ze niet zomaar aan de kant zetten. Als je een goederentrein stilzet, duurt het heel lang voordat die weer op snelheid is. Dat kan al het treinverkeer dat daar achteraan komt weer vertragen. Andersom zien onze mensen ook niet op welke problemen machinisten stuiten.”

Om te voorkomen dat de verhouding tussen de twee bedrijven opnieuw onder druk kom, houden zo voortaan maandelijks een overleg. vertelt spoordirecteur Frank van Setten van Veolia. Het is de bedoeling dat de maatregelen ook op korte termijn voor verbeteringen moeten zorgen. Al blijft daarbij het oude materieel een belangrijke factor. Maar, stelt Van Setten, het gaat de laatste dagen opvallend goed op de Maaslijn. “Die oude treinstellen houden niet van warm weer. Zolang het regent en koud is, hebben wij de minste problemen.”

 

Artikel verschenen in: Dagblad de Limburger zaterdag 11 augustus 2007

 

Top